tavernify laman web untuk restoran

6 Sebab Kenapa Pelanggan LARI Dari Restoran Anda

51% daripada pelanggan restoran tidak akan datang lagi ke restoran tersebut sekiranya mereka ditimpa pengalaman yang mereka tidak inginkan.

New Voice Media

Pengalaman yang buruk adalah salah satu daripada enam sebab yang kami akan terangkan kepada anda, kenapa pelanggan tidak datang ke restoran anda.

Kredit: The Restaurant Times

Dulu, pelanggan hanya fokus pada dua perkara sahaja apabila mencari kedai makan: Harga dan Waktu Operasi. 

Pelanggan hanya nak cari restoran dan makan, itu sahaja. Cukup untuk mereka lengkapkan keperluan asas mereka.

Tetapi, zaman dah berubah sekarang ni.

Pelbagai faktor yang memainkan peranan dalam menentukan di mana pelanggan itu akan makan.

Senang kata, aktiviti makan itu sendiri mungkin faktor yang paling kurang penting apabila pelanggan datang ke sesebuah restoran. 

Tetapi…

..yang menjadi persoalan adalah, apakah sebenarnya pelanggan cari apabila mereka merancang untuk makan di luar?

Zaman sekarang, ia sangat penting untuk anda ada jawapan tersebut dalam strategi anda. 

Terutamanya apabila anda ingin perancangan pemasaran restoran berhasil dan tarik lebih ramai datang ke kedai makan anda.

Dengan kepelbagaian permintaan dan kehendak pelanggan, terdapat banyak sebab kenapa pelanggan itu tidak ingin datang ke restoran anda, tetapi, di bawah adalah 6 sebab utama.

1. Menu Hidangan yang “Biasa-Biasa”

Adakah pelanggan mementingkan menu hidangan berbanding harga? 

Sudah tentu!

Jika anda menjual hidangan yang lebih kurang sama dengan pesaing anda, pelanggan akan mencari 1001 sebab kenapa mereka perlu datang ke restoran anda kerana mereka boleh sahaja makan di kedai makan pesaing anda dan dapat nikmati hidangan yang sama. 

Kredit: Business Insider

Menu hidangan yang berbeza daripada restoran-restoran sekitar anda, sangat penting bagi memberi sebab kepada pelanggan untuk datang ke restoran anda.

Ia adalah satu teknik pemasaran restoran yang mampu membina kredibiliti dan keunikan pada restoran anda.

Mula fikirkan apakah hidangan istimewa yang anda boleh sediakan di restoran anda. Ianya hanya memerlukan sedikit sahaja perbezaan daripada hidangan pesaing-pesaing anda. 

Anda boleh cipta keunikan dari segi nama, bahan atau saiz hidangan tersebut. 

Sebagai contoh, kalau kedai anda menjual hidangan Tom Yam sebagai hidangan utama, anda boleh memasukkan asam keping yang lebih bagi menaikkan rasa masam tom yam tersebut. Seterusnya, anda namakan hidangan itu Tom Yam Extra Masam.

Hidangan seperti ini mampu tarik pelanggan yang berminat penggemar hidangan masam, dan secara tidak langsung, ia telah mencipta keunikan pada restoran anda!

2. Kualiti Yang Tidak Setanding Dengan Harga

Biasa tak dengar orang komen restoran yang “overpriced” atau “harga je mahal tapi tak sedap pun”.

Kredit: Love Food

Perkara sebegini biasa berlaku apabila restoran tersebut menjanjikan makanan yang berkualiti dengan harga yang premium kepada pelanggan. Tetapi akhirnya mengecewakan pelanggan tersebut dengan kualiti yang boleh didapati dengan harga yang lebih rendah.

Pelanggan kini lebih sensitif dengan kualiti berbanding harga; mereka lebih rela membayar lebih jika ia setanding dengan kualiti yang mereka peroleh.

Meskipun anda menjual hidangan dengan harga yang lebih rendah, tidak semestinya anda perlu kurangkan kualiti.

Anda perlu ingat, pelanggan datang bukan sekadar untuk isi perut kosong mereka, tetapi mereka ingin menikmati hidangan dan pengalaman yang tidak mengecawakan mereka.

Ingat, pelanggan sentiasa judge prestasi restoran anda!

Kekalkan kualiti walaupun dengan harga yang sedikit mahal. Walaupun anda mungkin akan kehilangan segolongan pelanggan (yang sensitif pada harga), anda akan memperoleh segolongan pelanggan yang lebih sensitif kepada kualiti. 

Dan bukan itu sahaja, kebiasaannya, pelanggan yang menjaga kualiti ini mempunyai potensi untuk membawa lebih ramai pelanggan akibat pengaruh mereka yang lebih kuat berbanding pelanggan yang sensitif pada harga.

Seperti di Tavernify, walaupun harga kami sedikit mahal berbanding pereka laman web yang lain, kualiti tetap menjadi objektif utama dalam menyiapkan sesebuah projek. 

Tiada yang lebih penting daripada memberikan kualiti yang terbaik kepada pelanggan kita untuk melihat perkembangan perniagaan yang kita jalankan.

Tidak tahu siapa sasaran pelanggan restoran anda? Baca di sini: Perancangan Perniagaan Restoran

3. Tidak Muncul dalam Google Maps

Kenapa Google Maps? Ia adalah platform utama untuk pelanggan mencari tempat makan yang menarik di sekitar mereka.

Kredit: Beebom

Bagi anda yang tidak tahu, Google Maps adalah aplikasi peta oleh Google yang boleh dimuat naik ke dalam handphone. Ia membantu pengguna mencari destinasi yang mereka ingin pergi.

Pelanggan hanya beberapa klik sahaja di handphone mereka untuk mencari kedai makan, di mana sahaja mereka berada.

Untuk memanfaatkan peluang ini, pastikan restoran anda didaftarkan dengan Google Maps untuk memudahkan tarik pelanggan datang ke restoran anda.

Artikel berkaitan: Cara Restoran Anda Untuk Muncul Dalam Google Maps

Berita baik untuk yang memilki laman web, Google Maps boleh diintegrasikan ke dalam laman web anda dan seterusnya memudahkan pelanggan untuk navigasi ke restoran anda terus daripada laman web anda!

4. Review yang Negatif oleh Pelanggan

“94% pelanggan membaca online review.

Fan and Fuel
Kredit: Inc

Tiada yang mampu untuk menjatuhkan reputasi sesebuah restoran lebih teruk berbanding mendapat komen yang negatif daripada pelanggan mereka.

Komen-komen seperti ini boleh berlaku di kalangan rakan-rakan, di laman media sosial atau pada laman web anda sendiri.

Walaubagaimanapun, anda tidak perlu bertindak reaktif terhadap setiap lontaran komen negatif tersebut. Sebaliknya, anda perlu respon sebaiknya dengan usaha untuk memperbaiki atau menambah baik servis restoran anda.

Review seperti ini adalah sumber yang anda boleh guna untuk melihat sama ada jika restoran anda mempunyai servis pelanggan yang baik, jika pelayan restoran anda melayan pelanggan dengan baik, jika persekitaran restoran anda dijaga dengan baik dan sebagainya.

Bina reputasi restoran anda dengan memberikan pengalaman makan yang terbaik untuk restoran anda. Tanggapan pertama atau first impression pelanggan adalah perkara yang perlu anda titikberatkan untuk mengelak komen-komen negatif dan menjemput komen-komen yang konstruktif dan membina untuk restoran anda. 

Salah satu teknik pemasaran restoran untuk membina reputasi adalah melalui sentuhan online. Pelanggan lebih mudah untuk merasai hubungan dengan jenama restoran dan ingin membantu restoran anda untuk lebih berjaya.

Sebagai contoh, restoran di Tavernify membantu mereka untuk wujud dalam dunia online dan memudahkan pelanggan untuk berhubung dengan jenama mereka. Setiap elemen dalam laman web adalah disesuaikan dengan konsep restoran yang dibawa untuk memastikan sasaran pelanggan merasai pengalaman yang positif sebelum datang ke restoran tersebut.

Komen yang negatif bermula dengan tanggapan pertama yang negatif tentang restoran anda. Jadi, pastikan anda konsisten dalam memberi pengalaman yang positif kepada pelanggan anda. Segalanya bermula online!

5. Imej Restoran yang Menyakitkan Mata

Katakan pelanggan jumpa sebuah restoran yang mempunyai hidangan yang mereka suka, harga yang berpatutan dan mempunyai review yang baik oleh pengguna internet. 

Kredit: Flickr

Seterusnya, mereka bercadang untuk lihat pula laman web, Facebook atau Instagram profil restoran tersebut.

Malangnya, apa yang mereka jumpa adalah laman web atau profil yang kosong dengan gambar yang tidak professional, malah, ia menampakkan restoran tersebut seolah-olah tidak lagi beroperasi!

Mereka akan bayangkan itulah pengalaman yang akan menimpa mereka apabila datang ke restoran tersebut.

Apa jadi kalau kita terbalikkan situasinya pula:

Sekarang, bayangkan pula restoran yang menggambarkan restoran mereka seolah-olah seperti restoran 5-bintang dengan perkongsian hidangan yang premium, dengan dekorasi restoran yang menarik.

Tambahan, mereka juga membuat perkongsian di laman web dan laman media sosial mereka untuk menunjukkan kredibiliti dan kepakaran mereka.

Pasti pelanggan terpesona dan ingin datang ke restoran mereka! Walaupun, restoran mereka hanyalah sebuah kedai makan yang kecil di sebuah jalan yang tidak dilalui orang.

Jadi, pastikan imej yang anda gambarkan di depan mata pelanggan anda adalah sebuah gambaran yang memberikan pelanggan pengalaman yang menarik untuk makan di tempat anda. 

Pastikan setiap profil online anda tidak kira laman web atau laman media sosial dilengkapkan dengan pelbagai informasi berkenaan restoran anda. Selain itu, setiap perkongsian yang dibuat pada platform sebegini wajib dilakukan dengan professional dan dijadikan sebagai refleksi kepada jenama restoran anda.

Sekarang, makanan yang sedap semata-mata bukanlah menjadi ukuran utama tetapi persepsi yang diberikan kepada pelanggan itulah yang membuatkan mereka datang ke restoran anda.

Restoran boleh tiru resipi restoran yang lain tetapi penjenamaan imej restoran adalah suatu yang unik dan tidak dapat diambil oleh para pesaing.

6. Pengalaman Makan Yang Tidak Mencapai Standard

Yang terakhir adalah: Pengalaman. Ini adalah kata kunci yang sering digunakan dalam ke semua teknik pemasaran untuk restoran.

Kredit: Reuters

Ya! Pelanggan bukan sahaja ingin makan hidangan yang sedap, tetapi mereka juga ingin merasai sesuatu yang boleh mereka kenangkan dan berkongsi mengenainya di laman media sosial.

Seperti yang statistik yang diberikan oleh New Voice Media  pada awal artikel ini;

51% daripada pelanggan restoran tidak akan datang lagi ke restoran tersebut sekiranya mereka ditimpa pengalaman yang mereka tidak inginkan.

Pengalaman adalah faktor yang utama dalam menjanjikan pelanggan datang semula ke restoran anda dan berubah menjadi pelanggan yang setia. Bukankah itu yang anda inginkan?

Oleh itu, lebih original, istimewa, kreatif, sentuhan peribadi, seronok atau unik sesebuah pengalaman di restoran itu, lebih tinggi untuk restoran tersebut menonjol berbanding pesaing-pesaing yang lain.

Contohnya:

Ada restoran yang menawarkan tempat mesra solat dan kanak-kanak untuk menarik minat pelanggan muslim dan keluarga yang mempunyai kanak-kanak. Ada restoran yang hiasannya bertemakan floral dan dipasangkan dengan muzik romantik untuk menarik pasangan yang sedang bercinta. Ataupun, ada juga restoran yang menyediakan hidangan hipster yang unik untuk menarik minat golongan muda.

Pelbagai cara yang anda boleh lakukan supaya pengalaman makan di restoran anda mencapai standard yang akan dihargai oleh pelanggan.

Pastikan setiap perancangan yang anda lakukan untuk membuat branding kepada restoran anda fokus pada memberikan pengalaman yang penuh makna kepada pelanggan.

Konklusi

Jadi, berdasarkan kepada kesemua 6 Sebab kenapa pelanggan tidak datang ke restoran anda, pelanggan kini mencari restoran yang mempunyai ciri-ciri tersebut:

  1. Restoran mempunyai hidangan yang istimewa dan lain daripada yang lain.
  2. Kualiti diberikan setanding dengan harga yang dikenakan.
  3. Kemunculan restoran di Google Maps membantu pelanggan cari restoran anda.
  4. Review yang positif memberi impak yang positif kepada reputasi restoran.
  5. Imej di platform online menggambarkan pengalaman yang pelanggan akan peroleh.
  6. Fokus pada memberikan pengalaman yang penuh makna kepada pelanggan anda.

Semak semula setiap perancangan yang anda lakukan untuk restoran anda sama ada anda faktorkan atau tidak ke semua sebab ini dalam merancang kejayaan bisnes kedai makan anda.

Jika anda mempunyai masalah dalam menarik lebih ramai pelanggan ke restoran anda, pastikan anda membaca artikel-artikel yang kami tulis di dalam blog ini. Ke semuanya adalah percuma untuk anda hadam dan membantu perniagaan kedai makan anda berkembang lebih jauh.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top